سفر هیثم بن طارق، پادشاه عمان به تهران و دیدار وی با مقامات ارشد کشورمان، نقطه عطفی در مناسبات دو کشور در حوزه خلیجفارس و غرب آسیا محسوب میشود. بدون شک انعکاس همکاری و همافزایی منطقهای تهران-مسقط ، معطوف به مناسبات دوجانبه طرفین نشده و در شکلگیری نوعی چندجانبه گرایی منطقهای ، آنهم بهدوراز مداخله سلبی بازیگران فرا منطقهای بسیار مؤثر و تعیینکننده خواهد بود.
در روایتگری خاص رسانههای غربی از سفر پادشاه عمان به تهران، شاهد برجستهسازی نقش «واسطهگری» مسقط میان واشنگتن و تهران هستیم. طی ماههای اخیر ، دقیقا در همان بازه زمانی که مقامات آمریکایی بهدروغ مدعی توقف مطلق مذاکرات هستهای بودند، واشنگتن رایزنیهای مستمری با مقامات عمانی و قطری داشته و پیشنهاداتی را نیز در خصوص برخی ایدهها جهت رسیدن به توافقی پایدار یا حتی موقت با تهران به این بازیگران منتقل ساخته بودند. بخشی از این پیشنهادات از مجاری دیپلماتیک ( دیپلماسی پنهان ) به ایران مخابره شد و البته در مقابل، پاسخهای مستدل تهران نیز در قبال این موارد به طرفهای واسطهگر منطقهای ارائه گردید.
اما اکنون سؤال اصلی اینجاست که آیا نقش عمان را باید محدود به یک«پیامآور» یا «واسطهگر»نمود؟! باید پاسخ داد که نقش عمان بهمراتب فراتر از یک واسطهگر است. فراتر از اشتراکات منطقهای ، مذهبی و راهبردی میان تهران و مسقط، نقش طرفین در تعریف ، ایجاد ، پیشبرد و درنهایت تثبیت منظومه جدید منطقهای بسیار پررنگ خواهد بود. در این معادله، واسطهگری عمانیها و پیامهایی که آنها از سوی آمریکا به ایران ( در قبال مذاکرات هستهای یا موارد دیگر) میسازند، تنها بخشی از ماجرا محسوب میشود! تقلیل و تحدید نقش عمان به این موضوع، نوعی خطای راهبردی و محاسباتی بزرگ به شمار میآید که در آینده، میتواند بانیان و مدعیان آن را با واقعیات دیگری در منطقه مواجه سازد.
نکته قابلتأمل اینکه مسقط و تهران، هر دو بر اساس تجربیاتی که طی دههها و خصوصا سالهای اخیر داشتهاند،نسبت به برخی ثوابت و اصول راهبردی مشترک در منطقه، ازجمله ایجاد مناسبات امنیتی جمعی میان شورای همکاری خلیجفارس و ایران باور دارند. همچنین طرفین آیندهپژوهی تحولات منطقه را باهدف جلوگیری از برخی بحرانهای احتمالی ضروری تلقی میکنند. فراتر از آن، تهران و مسقط هر دو نسبت به استراتژی «خلق ناامنیهای مزمن در غرب آسیا»بهمثابه یک راهبرد کلان از سوی رژیم اشغالگر قدس و حامیان آن باور دارند. این باورها و متعلقات منطقه و امنیتی، مبنایی برای تقویت همکاریهای راهبردی قبلی و حتی شکلگیری همافزاییهای جدید میان تهران و مسقط خواهد بود. ترکیب غنی هیئت وزرا و مسئولان عمانی که به همراه هیثم بن طارق پادشاه این کشور به تهران سفرکردهاند، بهوضوح نشان میدهد که«واسطهگری»، شاید آخرین و حداقلیترین مأموریت هیئت عمانی در تهران باشد!
نویسنده : حنیف غفاری |
ارسال نظرات